Veelgestelde vragen Mobiele certificaten

Waar kan ik de App vinden voor gebruik van Mobiele certificaten?

Activatie en gebruik van uw Mobiele Certificaten is alleen mogelijk als de Ubiqu Authenticate App op uw telefoon is geïnstalleerd. De Ubiqu Authenticate App is beschikbaar voor Android toestellen en iPhones. Klik op het icoon van de store die voor u van toepassing is om de juiste App te vinden.

Google Play voor Android telefoons
Google Play Store
App Store voor iPhones
Apple App Store

Tijdens het installatieproces krijgt de certificaathouder een e-mailbericht met een link naar een activatie pagina. Op die pagina staan ook de instructies om de Ubiqu Authenticate App te installeren en te activeren.

Welke telefoons worden ondersteund?

Mobiele certificaten zijn alleen te gebruiken op Android telefoons en iPhones. Via de FAQ Waar kan ik de App vinden voor gebruik van Mobiele certificaten? vindt u de link naar de vereiste App. In Google Play en de App Store staat de minimaal vereiste versie vermeld.
In welke applicaties zijn Mobiele certificaten te gebruiken?

U kunt uw Mobiele certificaat alleen gebruiken met applicaties die op de KPN Mobiele certificaat dienst zijn aangesloten. Momenteel zijn dit:

Hoe kan ik mijn PIN code wijzigen?

Tijdens activatie van uw Mobiele certificaten kiest u zelf een PIN code. Dit is een waarborg dat u alleen de mogelijkheid hebt om de sleutels behorend bij uw Mobiele certificaten te gebruiken. Mocht u deze PIN code later willen wijzigen dan kan dit als volgt.

• open de Ubiqu Authenticate App;
  • klik boven in het menu op het ˋpotlood icoontjeˊ (bewerken). Er verschijnt nu ook een icoontje bij uw profiel(en);
  • klik op het ˋpotlood icoontjeˊ van het betreffende profiel;
  • veeg naar links voor meer opties;
  • kies de knop ˋRESET PINˊ en volg de instructies in de App.

Hoe kan ik de naam van mijn profiel wijzigen?

Geactiveerde Mobiele certificaten zijn in de Ubiqu Authenticate App zichtbaar als een Profiel. Standaard geeft KPN hier een naam aan die gebaseerd is op de naam van de certificaathouder en de einddatum van de geldigheid van de Mobiele certificaten. Mocht u deze ˋdisplay nameˊ van uw profiel willen wijzigen dan kan dat als volgt. Aanpassen van deze naam heeft geen enkel effect op de certificaten behorend bij het profiel.

• open de Ubiqu Authenticate App;
  • klik boven in het menu op het ˋpotlood icoontjeˊ (bewerken). Er verschijnt nu ook een icoontje bij uw profiel(en);
  • klik op het ˋpotlood icoontjeˊ van het betreffende profiel;
  • wijzig de naam van uw profiel;
  • Kies ˋPROFIEL OPSLAANˊ.

Mijn profiel is geblokkeerd. Wat moet ik doen?

Als u vijfmaal een onjuiste PIN code invoert blokkeert het Mobiele certificaat, d.w.z. het betreffende profiel in de Ubiqu Authenticate App is ˋversleuteldˊ. U kunt uw profiel met de PUK (Personal Unblocking Key) weer ˋontsleutelenˊ. Deze PUK heeft u tijdens het activatie proces per brief ontvangen van KPN.

• open de Ubiqu Authenticate App;
  • klik boven in het menu op het ˋpotlood icoontjeˊ (bewerken). Er verschijnt nu ook een icoontje bij uw profiel(en);
  • klik op het ˋpotlood icoontjeˊ van het betreffende profiel;
  • veeg naar links voor meer opties;
  • kies de knop ˋONTSLEUTEL PIN MET PUKˊ en volg de instructies in de App.

Mijn profiel is geblokkeerd en ik ben mijn PUK kwijt

Als u vijfmaal een onjuiste PIN code invoert blokkeert het Mobiele certificaat, d.w.z. het betreffende profiel in de Ubiqu Authenticate App is ˋversleuteldˊ. U kunt uw profiel met de PUK weer ˋontsleutelenˊ zoals beschreven in de FAQ Mijn profiel is geblokkeerd. Wat moet ik doen?.

De PUK heeft u tijdens het activatieproces per brief ontvangen van KPN. Deze PUK wordt slechts eenmalig verstrekt aan de certificaathouder. Als u deze brief kwijt bent, zal KPN de PUK code nooit opnieuw verstrekken.

Ik ga mijn telefoon vervangen. Kan ik mijn Mobiele Certificaten behouden?

Vanuit beveiligingsoverwegingen is het technisch niet mogelijk om uw Mobiele certificaten te gebruiken op een andere telefoon dan het toestel waarop deze zijn geactiveerd. Daarom heeft KPN gekozen voor een geldigheidsduur van 1 jaar. Het advies is om met uw oude toestel eenvoudig nieuwe Mobiele Certificaten aan te vragen via MijnCertificaten en deze nieuwe Mobiele certificaten te activeren op uw nieuwe toestel. Bij zo’n ˋverlengingˊ ontvangt u automatisch de vernieuwingskorting.
Hoe kan ik mijn Mobiele certificaten intrekken?

De processen voor intrekking van Mobiele certificaten zijn identiek aan de processen voor het intrekken van certificaten op Pas of USB-stick. Intrekken van PKIoverheid certificaten.
Kan niemand anders de sleutels van mijn Mobiele certificaten misbruiken?

KPN garandeert dat u de zogenaamde ˋsole controlˊ heeft over de cryptografische sleutels die behoren bij uw mobiele certificaten. Dat wil zeggen dat u de enige bent die deze sleutels kan gebruiken. De sleutels zijn ontoegankelijk voor KPN medewerkers, inclusief de beheerders van onze systemen.
Bij mobiele certificaten zijn de sleutels opgeslagen in streng beveiligde systemen van KPN. Binnen die systemen bevinden uw sleutels zich in persoonlijke ˋkluisjesˊ. Toegang tot uw persoonlijke kluis is alleen mogelijk via de app op uw telefoon, in combinatie met de PIN die u zelf heeft gekozen. Alleen uw telefoon bevat de toegangsgegevens tot uw persoonlijke kluis. Zonder uw telefoon en PIN heeft niemand toegang tot uw persoonlijke sleutels.
De PUK wordt slechts eenmalig verstrekt waardoor u altijd de enige bent die de PIN kan wijzigen of uw profiel kan deblokkeren.