Persoonlijke Mobiele certificaten

Wat zijn Mobiele certificaten?

Mobiele certificaten van KPN zijn certificaten die werken via uw mobiele telefoon. Het is een nieuw model, naast de vertrouwde smartcards en USB-tokens. Bij Mobiele certificaten zijn de beveiligingssleutels en certificaten opgeslagen in streng beveiligde systemen van KPN. Alleen u kunt deze sleutels gebruiken, bijvoorbeeld voor elektronische handtekeningen via een App op uw telefoon.

Lees voor meer informatie het Factsheet Mobiele Certificaten van KPN Security.

Welke toepassingen zijn er voor Persoonlijke Mobiele certificaten?

Op dit moment kunt u Persoonlijke Mobiele certificaten gebruiken om in te loggen op MijnCertificaten en een certificaataanvraag of wijzigingsformulier te ondertekenen. Dit biedt de voordelen van een volledige elektronisch aanvraagproces nu ook op uw mobiele telefoon.

Tarieven

De actuele tarieven van Beroepsgebonden Mobiele certificaten vindt u in de prijslijst.

Aanvragen Persoonlijke Mobiele certificaten

Voor de aanvraag van een Mobiel Certificaat is een geldige PKIoverheid smartcard of USB-token nodig. Aanvragen van een los Mobiel Certificaat is op dit moment nog niet mogelijk.
Aanvragen van een Mobiel certificaat gaat via MijnCertificaten. Een Contactpersoon kan na het inloggen -via het menu Passen- kiezen voor het aanvragen van een nieuw Persoonlijk certificaat of verlengen van bestaande Persoonlijke certificaten. In het aanvraagformulier dient men bij ‘Product formaat’ te kiezen voor ‘Mobiel certificaat’.

LET OP: u dient eerst contact op te nemen met de Servicedesk om de optie voor Persoonlijke Mobiele certificaten voor uw organisatie beschikbaar te maken in MijnCertificaten.

Productkenmerken

Beveiligingstechnologie Alle PKIoverheid certificaten zijn standaard voorzien van de SHA256-technologie en een 2048 bits sleutellengte.

Systeemeisen U dient te beschikken over een telefoon met een recente ondersteunde versie van Android of IOS. Zie voor details de Veelgestelde vragen Mobiele certificaten.

Geldigheid 1 jaar

Toestelgebonden Vanuit beveiligingsoverwegingen is het technisch (nog) niet mogelijk om uw Mobiele certificaten te gebruiken op een andere telefoon dan het toestel waarop deze zijn geactiveerd. Daarom heeft KPN gekozen voor een geldigheidsduur van 1 jaar. Het advies is om met uw oude toestel eenvoudig nieuwe Mobiele Certificaten aan te vragen via MijnCertificaten en deze nieuwe Mobiele certificaten te activeren op uw nieuwe toestel. Bij zo’n ‘verlenging’ ontvangt u automatisch de vernieuwingskorting.

Vervangingsvoorwaarden

Indien de Mobiele certificaten onbruikbaar zijn geworden zal KPN deze kosteloos vervangen indien de oorzaak hiervan ligt in de technische voorzieningen die KPN beheert en aanbiedt. Deze kosteloze vervanging is uitsluitend van toepassing indien het oude (te vervangen) certificaat is ingetrokken.

Dit geldt onder andere in de volgende situaties:

  • Indien een Mobiel certificaat in defecte staat wordt geleverd;
  • Indien een Mobiel certificaat niet meer bruikbaar is na een update van de App.

Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarbij de kosteloze vervanging niet toegepast zal worden. In die gevallen zijn de Mobiele certificaten onbruikbaar geworden door omstandigheden die samenhangen met het gebruik en buiten het beheer van KPN vallen:

  • Bij vervanging van uw telefoon;
  • Bij verwijdering van het Mobiele certifcaat (profiel) in de App;
  • Bij blokkeren door herhaaldelijk foutieve invoer van de PIN en verlies van de PUK code. Deze codes zijn alleen bij de gebruiker bekend;
  • Bij verlies of defect van uw telefoon.

Wel geldt in alle gevallen dat u Mobiele certificaten opnieuw kunt aanvragen en komt u in aanmerking voor de vernieuwingskorting zoals vermeld in de prijslijst.

Meer informatie?

Zie verder de Veelgestelde vragen Mobiele certificaten.